Reklamcılık Bölümü | Kadir Has Üniversitesi
Gurur Tablosu
Reklamcılık Bölümü | Kadir Has Üniversitesi

Haberler

Covid-19 Bilgi Akışımızı Durduramadı!

Türkiye’nin sınırlarını aşarak Dünya’da büyük ses getirmiş olan “Finish-Suyun Sonu Görünüyor” kampanyasının yaratıcı ekibi, prodüksiyon ekibi ve müşteri ekibini konuk alarak kampanyayı detaylı olarak inceledik.

13.05.2020

 

Bildiğiniz gibi içerisinde bulunduğumuz sıkıntılı süreç birçok faaliyeti sekteye uğrattı. Ekonomiden eğitime, sanatsal faaliyetlerden sosyal hayatımıza kadar birçok alanı etkileyen Covid-19 sürecinde, Kadir Has Üniversitesi Reklamcılık Bölümü olarak çok hızlı adapte olduk ve fiziksel ortamdayken yaptığımız mezun buluşmaları ve sektör profesyonelleriyle beraber düzenlediğimiz panelleri dijital ortama taşıdık.

 

Bu panelimizde Türkiye’nin sınırlarını aşarak Dünya’da büyük ses getirmiş olan “Finish-Suyun Sonu Görünüyor” kampanyasının yaratıcı ekibi, prodüksiyon ekibi ve müşteri ekibini konuk alarak kampanyayı detaylı olarak inceledik. Reckitt Benckiser Ev ve Hijyen Pazarlama Direktörü Tarık Bayar, Havas Worldwide CCO’su Ergin Binyıldız ve Depo Film’den Yönetmen İlkay Kopan, Görüntü Yönetmeni Burak Turan ve Yapımcı Ender Sevim bizlerleydi.

 

Ergin Binyıldız, kimsenin reklam izlemek istemediğini, özellikle deterjan reklamlarının kimsenin ilgisini çekmediğinden bahsederek, müşterinin geniş vizyonuyla gelen suyu koruma üzerine kampanya üretme talebi üzerine işe koyulduklarını belirtti. Yaratıcı olduğu kadar sırtını sağlam verilere de yaslayan kampanyada yararlandıkları verileri bize açıkladı. Makinede yıkanan bulaşıklar elde yıkanan bulaşıklara göre çok daha az su tüketimi sağlıyor. Makinede yıkansa bile makineye konulmadan önce sudan geçirilen bulaşıklar 50 litreye yakın su kaybına yol açıyor. Bu üzücü ama gerçek verileri bizle paylaşan Ergin Binyıldız, dizilere entegre olmanın reklam kuşağında reklam çıkmaktan çok daha fazla fayda sağladığını belirterek, dönemin en yüksek reytinge sahip dizisi “Mucize Doktor”a entegre olmaya karar verdiklerini belirtti.

 

Normal şartlarda aylarca sürecek olan prodüksiyon sürecinin bir hafta gibi kısa bir sürede halledildiğini belirten Ergin Binyıldız bu süreçteki hummalı çalışmalarını bizlerle paylaştı. Dünya çapında birçok ödül alan kampanyanın ödül süreçlerinden de bahsedildi. Bu kampanyanın öncesinde de bu fikrin nasıl pişirildiğini nasıl bu noktalara geldiğini, “Suyun Sonu Görünüyor” kampanyasından önce de bu fikirle birçok ödül alındığını bizimle paylaştı. Öncelikle kanaat önderlerinin bu su sorununa dikkatlerini çektiklerini, bu kanaat önderlerinin bu sorunu sosyal medya üzerinden paylaşarak birçok insanın dikkatini çektikten sonra reklam filmini de yayına koyduklarını belirten Ergin Binyıldız, sektörün en prestijli yarışmalarından Golden Drum’da Grand Prix kazandıklarını söyledi. Ayrıca “Suyun Sonu Görünüyor” verilere göre son dönemlerin en çok hatırlanan ve en çok izlenen reklamı oldu. Sonuç olarak tüketicinin alışkanlığını değiştirmenin iletişim sektöründeki en zor görevlerden biri olduğunu söyleyen Ergin Binyıldız bunu bir nebze de olsa başarmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

 

Ergin Binyıldız’ın ardından söz alan Ender Sevim bu projeye ürün satmanın dışında bir farkındalık yaratma gözüyle ve amatör bir ruhla baktıklarını söyledi. Bu kampanyanın başarısında markanın fikre gönül vermesinin çok önemli olduğunu belirtti. Kısa sürede nasıl başarılı bir organizasyon kurduklarını bizimle paylaşan konuğumuz ekip ruhunun öneminden bahsetti ve ekibin tamamının bu işe nasıl gönül verdiklerini de söyledi.

 

Tarık Bayar bu kampanyanın bu kadar başarılı olmasının sebeplerinden birinin de, kampanyanın markanın fonksiyonel faydasına hizmet ediyor olması olduğunu söyledi. Bundan önce başka markalar tarafından yapılan sosyal sorumluluk kampanyalarının sadece sosyal sorumluluk kampanyası olarak kaldığını, markanın fonksiyonel faydasıyla ilgili olmadığını ve bu yüzden akılda kalıcı ve sürdürülebilir olmadığını belirtti. Su tasarrufu, enerji gibi anahtar kelimelerin Finish markasının DNA’sında olduğunu belirten Tarık Bayar bu yüzden kampanyanın başarılı olduğunu da ekledi. Bu tarz iletişimler yaptıktan sonra pazardaki rakiplerinin de israf içgörüsü üzerinden iletişim yapmaya başladıklarını da belirten Tarık Bayar sektörde böyle önemli bir farkındalık yaratmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

 

Kampanyanın yönetmeni İlkay Kopan, bu işin ticari yönünden çok bir sosyal farkındalık yaratan işe imza atmış olmanın hazzını yaşadığını ve bu hazzın kariyer boyunca her zaman yaşanamayacak bir haz olduğunu söyledi. Tıpkı diğer konuklarımız gibi İlkay Kopan da ekip ruhunun önemine dikkat çekti. Yönetmen İlkay Kopan’ın bu süreci beraber yürüttüğü Burak Turan da ekibin birlikte kolay ve uyumlu çalışabilir olmasının öneminden bahsetti. Mekan seçimi olarak Kars-Kuyucak Gölü’nün seçilmesinin önemini, en kötüyü göstererek en büyük etkiyi yaratmayı amaçlamak olduğunu söyledi. Cast seçiminin öneminden de bahseden Yönetmen İlkay Kopan, Taner Ölmez’in gerek dizideki rolü gerek sosyal hayattaki yaşantısıyla bu kampanya için doğru kişi olduğunu söyledi.

 

Görüntü Yönetmeni Burak Turan, farklı alanlarda, farklı kültürlerde ve farklı disiplinlerde kendimizi geliştirmenin hayatımızın her alanında bize katma değer yaratacağını söyledi. Mesleğin dışına çıktıkça mesleğimizde ne kadar gelişeceğimizi de ekledi.

 

Yönetmen İlkay Kopan set boyunca ekiple teknik jargonla konuşulmadığını, yaratılmak istenen hissin, uyandırılmak istenen duygunun konuşulduğunu ve bu his ve duygular üzerine aksiyon alındığını söyledi. Buradan da İlkay Kopan’ın amatör bir ruhla bu işe giriştik derken ne demek istediğini daha iyi anlıyoruz.

 

Son olarak söz alan Ergin Binyıldız, hepimizin bildiği gibi içgörünün her şeyin temelinde olduğunu, insanı tanımanın, duyguları tanımanın çok önemli olduğunu belirtti. Yaratıcı sektörlerde liderlik vasfı taşıyanların, kendi tabiriyle, saçmalama cesaretini kendilerinde bulmaları gerektiğini söyleyen Ergin Binyıldız, bu durumun ekibi de olumlu etkileyeceğini söyledi.

 

Böylesine zorlu ve her şeyin aksadığı bir dönemde bizi değerli tecrübelerinden, bilgilerinden ve tavsiyelerinden mahrum bırakmayan Havas Worldwide CCO’su Ergin Binyıldız’a, Depo Film’den Ender Sevim’e, Yönetmen İlkay Kopan’a, Görüntü Yönetmeni Burak Turan’a, Reckitt Benckiser Ev ve Hijyen Pazarlama Direktörü Tarık Bayar’a ve dijital panelimize katılım sağlayan bütün hocalarımız ve öğrencilerimize teşekkür ederiz. Bilgi akışını dijitalden de olsa sağladığımız bugünlerde farklı konu başlıklarıyla, farklı misafirlerle sizlerle olmaya devam edeceğiz!

 

Görüşmek üzere…

 

Söyleşimizi izlemek için:


comments powered by Disqus
Destekcilerimiz