Reklamcılık Bölümü | Kadir Has Üniversitesi
Gurur Tablosu
Reklamcılık Bölümü | Kadir Has Üniversitesi

Bilgi Bankası

Stratejinin Yıldızları

Konu iletişim stratejisi olduğunda, Türkiye' de...

15.06.2016

 

         Konu iletişim stratejisi olduğunda, Türkiye' de ki parmakla sayılacak insanların başında gelen Haluk Sicimoğlu, Erol Batislam ve Z eynep Başaran gibi  önemli stratejistlerin konuşma yaptığı "Stratejinin Yıldızları" konferansındaydık. "Strateji nasıl yazılır?", "Doğru stratejiye ulaşmamızda sormamız gereken en can alıcı ve olmazsa olmaz sorular nelerdir?", "Pazarı doğru anlamak için neler yapılmalı?" ve  "İç görü nedir?" gibi önemli sorulara cevap aradık. Bize bu şansı sunan sevgili hocamız Serpil Yıldız'a ve konferanstan çok iyi notlar alarak dönen öğrencilerimiz Doğan Ertekin ve İsmail Çobanoğlu' na bu değerli bilgileri bizimle paylaştıkları için onlara çok teşekkür ediyoruz. 

 

" Stratejinin Yıldızları" konferansından genel notlar :

- Ayıklamanın 1.şartı nedir ? 

Hedefi net tarif etmek. Yani doğru malzeme= Doğru soru = Lezzetli yemek.

-Tüketici ve bağlantı arasında iyi bağlantı kurulmalı. Gireceğimiz pazarı iyi tanımalıyız zira bu durum ölümcül hatalara sebep olabilir. 

-Araştırma gerekiyorsa yapılmalı! Herşeyi araştırmak gerekmiyor."Fındığı baltayla kırmayın". Aç gözlü olmayın, "Hazır araştırma yapmışken şunu da öğrenelim" demeyin. Gereksiz bilgi obezitedir.

-Kalitatif bilgiye kantitatif muamelesi yapmayın. Örneğin bir ürünü 32 kişiden 24'ü tercih ettiğine göre, insanların %75'i bunu alır demek yanlıştır.

-"neden ?" kalitatif, "kaç?" kantitatif bilgiye ulaşmak için en doğru sorulardır.

-Ürünle ilgili yeteri kadar düşündükten sonra bırakmayın. Tüketiciyi de düşünün o zaman başarılı bir stratejiyi yakalarsınız.

-Tüketici biz reklama çok para harcadık diye bizim markamıza sadık olmak zorunda değil. O yüzden iç görü, tüketiciye dokunmalı ve yaratıcı olmalı.

-Yaptığımız en büyük yanlışlardan biri de mantıklı ve rasyonel tüketiciyi aramak oluyor.Tüketici söylediği gibi davranmak zorunda değil. 

-Strateji yazarken araştırma modellerine göre değil, "düşünce modelleri"ne göre yapmak lazım çünkü araştırma modelleri her zaman istediğinize karşılık vermez.

-Davranışlar tutumlar üzerinden beslenir.Tutum değiştirmek çok pahalı bir iştir, bunun yerine davranışları değiştirmeliyiz.

-Beyin önce kanalı, sonra markayı seçer. Bu yüzden yeni kanallar yaratın.

-Geleceğin araştırma bilimi netnografi olacak çünkü tüketicilerin saf geri dönüş ve iç görülerin olduğu yer orası. Hemde bedava.

-Un-focus olun! Haha güçlü yön çizebilirsiniz.

-Efsane reklamları, efsane yapan anahtarlar; Samimiyet( Gerçek insanlar, gerçek hayatlar kullanmak. Tüketiciye marka tarafından sevildiğini hissettirmerk.), Müzik( işi besleyip, yüzeltmeli. Fikirsiz reklama müzik dayamak olmaz),Slogan( Tüketiciyi markaya bağlamak için, onların ruh hallerini alıp, markaya uyarlamak lazım. Yani slogan insanların yaşantılarına dokunmalı, Kalpten yukarı olmalı, beyne zorla sokulmamalı) 

Örnek efsane sloganlar; Şapkasız çıkmam abi!, Başka bir arzunuz? Eğitim şart, Aganigi naganigi.

- İyi reklam yapmak için marka kendini yüceltmemeli! Hedef kitleyi doğru seçip onu yüceltmeli.

- Stratejinin temel kavramında yatan en önemli 3 soru : Ne düşünüyorsun?, Ne söylüyorsun?, Nasıl davranıyorsun?

- Stratejinin çalışıp, çalışmadığını kontrol etmek için Kimsin?, Ne seviyorsun? Bana ne ? ( Bu en önemli sorudur. Buna doğru cevap verilirse strateji yazılmış demektir)

-Markalar tüketiciyle arkadaş olmalı. Markaya aşık olan tüketici sorun olur. Çünkü aşkın iki kesin ucu vardır; ya çok seversin ya da ondan nefret edersin. Ama arkadaşlıkta ara duygular çoktur. Destek olma, mutluluk paylaşma vb. Yani tüketicinin markaya aşkı= Kızdırırsan terkedilirsin. Tüketicinin markayla arkadaşlığı= Seni bir çok kez affedebilme ihtimali vardır.

-İç görü nedir ? : Deep understanding, attitudes and belifs, emotional level, clear response.

-İnsanların aklında ne söylediğiniz, ne yaptığınız değil onlara ne hissettirdiğiniz aklında kalır. 

- İçgörü nedir çıkarımı yapabilmek için AH BELİNDA filmi önerildi.

-Karikatürler içgörü denizidir. Bol, bol Uykusuz ve Penguen okuyun.

- Çok güzel bir yaratıcılık tanımı: Buzdolabının kapısını açtığınızda, içeride ışığın yanmasıdır.

- Bazen olumsuz durumları üstlenmek, size olumlu dönüş yaptırabilir. ( "Kirlenmek güzeldir"-OMO, Burger King- Patateslerini yenilediklerini duyurduğu kampanya)

- Finalde ise en sevdiğim çıkarım şu oldu: İç görü, genelde kimsenin kendinden başka kimseye itiraf edemediğidir. Onu bulduğunuz anda başarılı reklam yaparsınız. 


comments powered by Disqus
Destekcilerimiz